Trippel chokladfudge med havssalt

Chokladfudge är en utav mina absoluta favoriter på julen och här har jag gjort en variant med 2 olika lager fudge + att de doppas i choklad samt toppas med flingsalt! Dessa smälter verkligen i munnen.

Mörk chokladfudge

1 vaniljstång

3 dl socker

2 ½ dl vispgrädde

1 dl mjölk

1 dl mörk sirap

50 gram smör

100 gram mörk choklad

Mjölkchokladfudge

1 vaniljstång

3 dl socker

2 ½ dl vispgrädde

1 dl mjölk

1 dl ljus sirap

50 gram smör

100 gram mjölkchoklad

Lägg bakplåtspapper i en form, cirka 40 * 20 cm. Eftersom detta är ett dubbelt recept så blir fudgen rätt hög, vilket jag gillar! Men annars kan man välja en större form. För första lagret fudge, skrapa ur vaniljstången och tillsätt i en kastrull med socker, grädde, mjölk och sirap. Koka på medelvärme och rör om ibland. Koka smeten till 117 grader och dra då ifrån plattan. Tillsätt smöret med chokladen och rör om tills den börjar bli lite matt, tillsätt den då i formen. Låt stelna helt innan du gör sats nummer 2 med mjölkchokladfudge, tillvägagångssättet är exakt likadant. Låt fudgen stelna helt innan den skärs i fina bars med en vass kniv. Doppa i mörk choklad och toppa med havssalt.

Lycka till!

 

Sara

Foto av Petter Bäcklund