Om Sara

Som 11-åring hade konditorn Sara Aasum Hultberg sitt första bakreportage i den Nya Wermlandstidningen och än idag överraskar hon dessertvärlden.  Sara har under sina få år i branschen lyckats erhålla mästartitlar och bygga ett imponerande CV.

Från en tidig ålder fanns Sara alltid i köket där hon gärna bakade och experimenterade med egna recept. Med en matintresserad familj och konstnärer i släkten är det ingen fråga om varifrån Sara ärvt sin kunskap och kärlek till konsten.

Inte helt oväntat, valde Sara att gå bageri och konditorlinjen på gymnasiet och följt av ett påbyggnadsår för att ta gesällbrev. Vid sidan av studierna kammade hon även hem en guldmedalj i skol-SM i bageri.

Saras talang och motivation gick inte obemärkt förbi då hon efter praktik på FIKA NYC blev tillfrågad av chokladmästare Håkan Mårtensson att flytta till New York City och jobba vid hans sida. September 2010 tog Sara steget och flyttade till ett främmande land för att utmana sig själv både som konditor och på det personliga planet och för att se hur långt hennes talang tar henne. Med hårt arbete befordrades hon till chefskonditor för alla FIKA NYCs enheter, då hon ansvarade för fikabröd, bakelser och tårtor som representerade Sverige och serverades till nyfikna New Yorkare.

Efter två fartfyllda år i New York, bytte Sara ut storstadspulsen för skidbackar och jobbade en säsong i skidorten Hafjell, precis utanför norska byn Lillehammer. När säsongen var över, var det dags att flytta igen då hon tackat ja till rollen som konditorchef på populära Taverna Brillo, i centrala Stockholm. Här ansvarade hon för att utveckla en unik och spännande dessertmeny som inkluderade smakrika desserter, bakelser och glassar.

2014 var ett år av milstolpar för denna ambitiösa konditor. Hon medverkade i tävlingen Årets Konditor och med en imponerade och perfekt prestation tog hon hem titeln som Årets Konditor 2014. Samma år fick Sara även stipendiet till ”årets unga konditortalang”.

Med den prestigefulla titeln Årets Konditor öppnades många dörrar för Sara och i oktober 2015 lanserades hennes första kokbok som fokuserade på himmelsk choklad, kola och godis vid namn ”Kola, fugde, knäck och bräck”.

Idag är Sara egen företagare och tar bokningar som konsult, matstylist och receptutvecklare. I dagsläget bor hon på Söder i Stockholm och hennes lediga tid mellan uppdrag tillbringar hon gärna i sin studio.

Tidigare arbetsgivare

Gateau Bakery, Stockholm – Sverige
Pascal, Oslo – Norge
Skavlen, Hafjell – Norge
FIKA, NYC – USA
Taverna Brillo, Stockholm – Sverige
Frantzén Group, Stockholm – Sverige

Utmärkelser och priser

Årets konditor 2014
Årets unga konditortalang 2013
SM Unga Bagare 2010
Skolmästerskapen 2009